logo
blog single

Alpecin-Deceuninck (BEL, WT)

Kategória: WorldTeam (WT)
Világranglista helyezés (2022): 9.

Részvételek: 2 (először: 2020)
Legutóbbi részvétel: 2022

Szakaszgyőzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 3. (David van der Poel, 2020, 4. szakasz)

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 11. (Jimmy Janssens, 2022)

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://www.alpecin-deceuninck.com/
Facebook: https://www.facebook.com/alpecindeceuninck 
Instagram: https://www.instagram.com/alpecindeceuninck/
Twitter: https://twitter.com/AlpecinDCK

Az utóbbi évek magasan legsikeresebb ProTeamje 2023-tól már WorldTeamként bizonyíthat. A Giro d’Italia nyitónapján Visegrádon győző Mathieu van der Poel csapata harmadszor vesz részt a Magyar Körversenyen.

Az Alpecin-Deceuninck jogelődje, a BKC – Powerplus 2009-ben jelent meg az országúti versenyeken. Az együttes már akkor is más profi csapatoktól eltérő koncepcióval dolgozott: egy-egy szakágspecifikus keret kialakítása helyett versenyzőit hegyi kerékpározásban és cylo-crossban remeklő fiatalok közül választotta ki, hogy aztán azok mindhárom szakágban bizonyíthassanak. A keret vezéralakjai így már 14 éve olyan világbajnoki érmesek, mint Niels Albert, Philipp Walsleben, Radomír Šimůnek vagy Mathieu van der Poel. Emellett az Alpecinnél nem restek a kerékpársport egyéb szegleteiből sem felkutatni a tehetségeket: versenyzett itt pályakerékpáros Európa-bajnok (Lasse Norman Hansen) és e-sport világbajnok (Jay Vine) is.

A csapathoz 2016-ban érkezett meg névadó szponzorként a Corendon légitársaság, mely az együttműködésnek köszönhetően 2019-ben ProTeam státuszba lépett, majd immár az Alpecinnel karöltve a kategória legsikeresebb együttesévé vált. Ebben hatalmas szerepe volt van der Poelnak, aki négyszeres cyclo-cross világbajnokként az utóbbi évek legmeghatározóbb országúti sztárjává nőtte ki magát. Egynapos sikerei közül kiemelkedik két győzelme a Flandrián (2020, 2022), de aratott már diadalt a Strade Bianchén (2021), az Amstel Gold Race-en (2019) vagy a Dwars door Vlaanderenen (2019, 2022) is, miközben a Giro d’Italián és a Tour de France-on is nyert szakaszt.

A belga Philip Roodhooft együttese ugyanakkor nem csak holland szupersztárjának köszönhette, hogy a mezőny legjobb ProTeam együtteseként könnyedén nyerte el a 2023 és 2025 közötti időszakra a WorldTour tagságot. A belga Jasper Philipsen például korunk egyik legeredményesebb fiatal sprintere: 24 éves korára már öt szakaszgyőzelmet is szerzett háromhetes körversenyeken, a 2022-es Tour de France-on pedig második lett az összetett pontversenyben. A frissen szerződtetett Søren Kragh Andersennek sincs miért szégyenkeznie: Tour de France, Paris-Tours, Párizs-Nizza, BinckBank Tour és Tour de Suisse-sikerek is kötődnek a nevéhez. Új érkező a csapatban a 2022-es Liége-Bastogne-Liége ezüstérmese, Quinten Hermans is.

Az Alpecin-Deceuninck eddig kétszer járt hazánk körversenyén. 2020-ban Mathieu bátyja, David van der Poel villogott: a holland a kazincbarcikai sprintbefutón harmadikként, Esztergomban és Nyíregyházán pedig ötödikként látta meg a célvonalat. Két évvel később egy nagyon fiatal kerettel vágtak neki a viadalnak, az ifjoncok pedig ezúttal is a sprintekben villogtak. Hármójuknak is sikerült a legjobb tízbe kerülniük: Simon Dehairs Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán lett hetedik, Timo Kielich Kazincbarcikán hatodik, Henri Uhlig pedig ugyanitt nyolcadik.

A belgák keretének tagja két olyan versenyző is, akik más színekben ugyan, de meghatározó eredményeket ért el korábban a Tour de Hongrie-n. Az ausztrál Kaden Groves a télen cserélte a BikeExchange mezét az Alpecinére. A sprintertehetség tavaly robbant be igazán a nemzetközi elitbe, miután a Török Körversenyen, a Katalán Körversenyen és a Vueltán is szerzett WorldTour-szakaszgyőzelmet, a Tour de Hongrie-n ugyanakkor már korábban is megvillantotta oroszlánkörmeit. 2020-ban éppen lemaradt a győzelemről az esztergomi nyitónapon, majd a harmadik szakaszon, Nyíregyházán elért második helyével a sárga trikót is magára ölthette. A kazincbarcikai befutón aztán bukásba keveredett, ám így is megtartotta az összetett vezetést – ezt csak a Kékestető emelkedőjén tudták elvenni tőle.

Jakub Mareczko szakaszgyőzelme Hajdúszoboszlón, még a CCC színeiben (2020)

Egy másik gyorslábú, az olasz Jakub Mareczko ugyanebben az évben domináns szereplőjévé vált a Tour de Hongrie-nak. A lengyel felmenőkkel is rendelkező, kis termetű sprinterklasszis Hajdúszoboszlón, Kazincbarcikán és Nyíregyházán is győzött, valamint a pontversenyt is tekintélyes fölénnyel nyerte meg David van der Poel előtt. Mareczko 2021-ben egy második hellyel nyitott Kaposváron, 2022-ben pedig a Giro d’Italián volt érdekelt, ahol ötödikként végzett Balatonfüreden.