logo
blog single

Lotto Dstny (BEL, PRT)

Kategória: ProTeam (PRT)
Világranglista helyezés (2022): 14.

Részvételek: 0
Legutóbbi részvétel: -

Szakaszgyőzelmek: 0

Összetett győzelmek: 0

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://www.lottodstny.be/
Facebook: https://www.facebook.com/LottoDstnyCyclingTeam
Instagram: https://www.instagram.com/lotto.dstny/
Twitter: https://twitter.com/lotto_dstny

2020-ban és 2022-ben is az utolsó pillanatban volt kénytelen lemondani Tour de Hongrie-részvételét a Lotto Dstny, a belga ProTeam azonban 2023-ban végre megérkezhet Magyarországra!

A Lotto az egyik legnagyobb múltra visszatekintő profi kerékpárcsapat – még 1985-ben alakult azonos néven, a belga szerencsejáték vállalat támogatásával. A csapat már ebben az évben részt vehetett a Tour de France-on, azóta pedig összesen 77 háromhetesen és 179 monumentumon vannak túl. Míg háromheteseken Cadel Evans Tour de France-on szerzett második helyei jelentik a rekordot, az egynaposokon kiemelten eredményes a Lotto. Mind az öt monumentumot sikerült már megnyerniük: kétszer a Flandriát, a Lombardiát és a Paris-Roubaix-t, egyszer pedig a Liége-Bastogne-Liége-t és a Milánó-Sanremót.

A Lotto mezét számtalan kerékpáros legenda húzhatta már magára. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány név: Claude Criquielion, Johan Museeuw, Peter van Petegem, Frank Vandenbroucke, Andrei Tchmil, Dzsamolidin Abduzsaparov, Robbie McEwen, Cadel Evans, Chris Horner, Greg van Avermaet, Philippe Gilbert, André Greipel…

(fotók: Lotto Dstny)

A Lotto Dstny az elmúlt három szezon viszonylagos eredménytelensége miatt elveszítette WorldTeam státuszát, a ProTeamek mezőnyében ugyanakkor továbbra is kiemelkedő erősségű kerettel rendelkezik, ráadásul idén is automatikus résztvevője a legnagyobb WorldTour-versenyeknek, hála 2022-ben szerzett pontjainak.

A keret egyértelműen sprinterfókuszú, a csapat két legnagyobb sztárja is ebben a műfajban kiemelkedő. Az ausztrál Caleb Ewan alacsony termetéből fakadó hátrányát különleges, egészen az első kerék felé dőlő, aerodinamikus pozíciójával kompenzálja – nem véletlenül érdemelte ki a „Zsebrakéta” becenevet. A koreai felmenőkkel is rendelkező Ewan ötször nyert már szakaszt a Tour de France-on és a Giro d’Italián is. A kisebb emelkedőket is jól bírja, így a trükkösebb, dombosabb etapokon is számíthatnak rá csapattársai.

A Lotto másik kiemelkedő sztárja egy belga fiatal, aki 2022-ben valósággal berobbant a nemzetközi elitbe. Arnaud de Lie mindössze 19 esztendősen dominálta a kisebb európai versenyeket, összesen kilenc győzelmet szerzett, 2023-ban pedig mindössze másfél hónap után négy sikernél tart! A csapat erősségei még a „szökéskirály” Thomas de Gendt, illetve a korábbi egyórás világrekorder, a kétszeres időfutam Európa-bajnok Victor Campenaerts is. A Lotto jelenlegi keretéből ketten jártak már a Magyar Körversenyen: Rüdiger Selig 2021-ben a BORA, Harry Sweeny pedig 2019-ben az EvoPro színeiben.

Bár a Lotto újonc a Tour de Hongrie mezőnyében – 2020-ban a koronavírus-járvány akadályozta meg az érkezésüket, 2022-ben pedig az utolsó pillanatban kellett lemondaniuk a részvételt –, az idei szezonra már előzetes rajtlistával is jelentkeztek. Keretükben így várhatóan helyet kap majd a Török Körverseny, a Tour de San Luis és a Tour of Austria összetett dobogósa, a kiváló argentin hegyimenő, Eduardo Sepúlveda. A csapat további tagjai a kisebb versenyek összetettjeiben rendre jól szereplő, belga Sylvain Moniquet, a Szebeni Körverseny tavalyi hetedik helyezettje, a német Johannes Adamietz, a holland Mathijs Paasschens, a fiatal belga sprintertehetség, Jarne van de Paar, illetve az utánpótláscsapatban pallérozódó honfitársa, Gianluca Pollefliet.