logo
blog single

INEOS Grenadiers (UK, WT)

Kategória: WorldTeam (WT)
Világranglista helyezés (2022): 3.

Részvételek: 1 (először: 2022)

Szakaszgyőzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 2. hely (Eddie Dunbar, 2022, 5. szakasz)

Összetett győzelmek: 1

  • Eddie Dunbar, 2022

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://www.ineosgrenadiers.com/
Facebook: https://www.facebook.com/INEOSGrenadiers
Instagram: https://www.instagram.com/ineosgrenadiers/
Twitter: https://twitter.com/INEOSGrenadiers

A kerékpársport egyik legnagyobb csapata, a megszámlálhatatlan rekorddal rendelkező brit WorldTeam 2023-ban is eljön Magyarországra, hogy megismételje tavalyi sikerét.

A kerékpársport szerelmeseinek biztosan nem kell bemutatnunk az INEOS csapatát. A korábban Team Sky néven futó egyesület mindent megnyert, amit a sportágban csak lehetséges: hét Tour de France, három Giro d’Italia, két Vuelta a España, három Monumentum, két világranglista elsőség és négy világbajnoki cím szerepel a nevük mellett. A csapat mezét olyan legendák viselték, mint Bradley Wiggins, Chris Froome vagy Mark Cavendish.

A keret 2023-ban is hemzseg a sztároktól, a legizgalmasabb történet pedig minden kétséget kizáróan a kolumbiai Egan Bernalé. A 2019-es Tour de France, illetve a 2021-es Giro d’Italia összetett győztese horrorisztikus edzésbalesetet szenvedett 2022 januárjában, melyben csaknem életét vesztette. Bernal nyolc hónapnyi rehabilitációt követően elképesztő akaraterőnek tanúbizonyságot téve tért vissza a profi mezőnybe, az idei országúti szezon egyik legnagyobb kérdése pedig az lesz, hogy korosztálya egyik legjobb összetett menője vissza tud-e térni korábbi sikerei szintjére.

Az INEOS-nak azonban nem Bernal az egyetlen fegyvere a többnaposokon. A walesi Geraint Thomas maga is Tour de France-győztes, ráadásul a 2023-as francia körversenyt is a dobogón zárta. Szintén háromhetes győztesnek mondhatja magát Tao Geoghegan Hart, aki 2020-ban a rendhagyó őszi Giro d’Italián tudott diadalmaskodni. Tao 2022-ben szerepelt a Tour de Hongrie előzetes rajtlistáján is, végül azonban betegség miatt az utolsó pillanatban kikerült a csapatból. Bernal honfitársa, Daniel Felipe Martinez a Criterium du Dauphine és az Itzulia Basque Country egyhetesein szerzett már győzelmeket, 2023-ban pedig a Tour de France-t veszi célba.

Bár a csapat fő fókuszát általában a többnaposok jelentik, más műfajokban sem áll rosszul. Filippo Ganna például amellett, hogy regnáló egyórás világcsúcstartó és kétszeres időfutam-világbajnok, az idei szezonban már a tavaszi klasszikusokon is bíztató eredményekkel szerepel – a Milano-Sanremón például másodikként zárt Mathieu van der Poel mögött. A lengyel Michal Kwiatkowski 2017-ben már meg is nyerte ezt a viadalt, de emellett is rangos egynaposok tarkítják dicsőségfalát: világbajnokság, Amstel Gold Race, Strade Bianche, Donostia San Sebastian, E3 Classic, és így tovább. A keret igazi kerékpáros polihisztora ugyanakkor Tom Pidcock: a fiatal brit hegyi kerékpározásban olimpiai bajnok (2021), cyclo-crossban világbajnok (2022), országúton pedig Strade Bianche-győztes és Tour de France-szakaszgyőztes. A szupersztárok mellett pedig az olyan korszakos tehetségnek tűnő fiatalokról még nem is beszéltünk, mint Carlos Rodríguez, Thymen Arensman, Luke Plapp, Joshua Tarling, Magnus Sheffield vagy Ben Turner.

Elia Viviani nyilatkozik a 2022-es Tour de Hongrie rajtja előtt

Szintén nem esett még szó a csapat sprinterklasszisáról, Elia Vivianiról, aki 2022-ben a Tour de Hongrie történetének egyik legnagyobb sztárjaként érkezett Magyarországra. A pályán omnium olimpiai bajnok, országúton kilencszeres háromhetes szakaszgyőztes nem is okozott csalódást: rögtön a nyitónapon második lett Olav Kooij mögött. Hajdúszoboszlón egy bukás, Nyíregyházán pedig a rossz helyezkedés babrált ki az olasszal, Kazincbarcikán azonban ismét harcban volt a legjobbakkal, és ötödikként ért célba.

Eddie Dunbar támadása a Kékesen (Tour de Hongrie 2022, 5. szakasz)

Az INEOS elsőszámú célja ugyanakkor az összetett megnyerése volt. A mindössze öt fővel érkező csapatban mindenkire kulcsszerep hárult ennek végrehajtásában: Kim Heiduk és Andrey Amador kirobbanthatatlanok voltak a mezőny éléről az etapok korai szakaszában, a Kékestető emelkedőjén pedig Ben Turner diktált óriási tempót felfelé, tökéletesen előkészítve a támadást a csapat kapitányának, az ír Eddie Dunbarnak. Bár az akció elsöprő erejűnek tűnt, ahogy korábban sokan mások, úgy Dunbar is alábecsülte a Kékestető utolsó kilométereinek meredekségét, így a célvonalon emlékezetes módon kerülte ki őt Antonio Tiberi (Trek – Segafredo). Az olasz azonban tizenkét perces hátrányt gyűjtött be az oldalszeles második szakaszon, így az összetettben végül kifizetődött az INEOS munkája: Eddie Dunbar lett a 43. Magyar Kerékpáros Körverseny győztese.

Bár Dunbar 2023-ra csapatot váltott (a Team Jayco AlUlahoz szerződött), az INEOS célja egyértelmű: címet védeni az időközben ProSeries kategóriába lépő viadalon.

Az INEOS 2023-as szerelése (forrás: INEOS Grenadiers)