logo
blog single

EOLO - Kometa (ITA, PRT)

Kategória: ProTeam (PRT)
Világranglista helyezés (2022): 30.

Részvételek: 5 (először: 2018)
Legutóbbi részvétel: 2022

Szakaszgyőzelmek: 1

  • 2018, 2. szakasz (Velence - Székesfehérvár): Matteo Moschetti

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb eredmény: 2. hely (Dina Márton, 2019)

Egyéb trikók: 2

  • Fehér trikó (legjobb magyar versenyző): Dina Márton, 2019 & 2022

Weboldal: https://eolokometacyclingteam.com/
Facebook: https://www.facebook.com/eolokometa/
Instagram: https://www.instagram.com/eolokometacyclingteam/
Twitter: https://twitter.com/EoloKometaTeam

Alberto Contador és Ivan Basso csapata, az EOLO-Kometa alapítása óta minden évben tagja a Tour de Hongrie mezőnyének – ez 2023-ban sem lesz másképp. Az olasz ProTeamben ráadásul magyar érdekeltséget is találunk a regnáló magyar időfutam-bajnok, Fetter Erik személyében.

Az olasz-spanyol koprodukció eredményeként létrejött csapatot sportági legendák hívták életre: kétszeres Tour de France-, kétszeres Giro d’Italia-, háromszoros La Vuelta a Espana-győztes Alberto Contador, testvére, Fran, és az Olasz Körverseny kétszeres bajnoka, Ivan Basso 2018-ban alapították Polartec-Kometa néven. Az utánpótlás-nevelésre fókuszáló kontinentális csapatban ekkor tűnt fel Matteo Moschetti, Stefano Oldani és Juan Pedro López is.

A Kometa 2021-ben (már az EOLO-val kiegészülve) ProTeam státuszt kapott, azóta pedig megjárták a Giro d’Italiát is. Első háromhetes szakaszgyőzelmüket Lorenzo Fortunato szerezte, aki a Zoncolan tetején ért el emlékezetes diadalt a 2021-es Giro királyszakaszán. Szintén Fortunatóhoz köthető a csapat első rangos összetett sikere: ugyanebben az évben az Adriatica Ionnica többnaposán tudott győzni. 

Fortunato jelenleg is a csapat elsőszámú sztárja, a keretben azonban más neves bringásokat is találunk. Közéjük tartozik Vincenzo Albanese, a rövid emelkedőket kiválóan bíró olasz sprinter, aki 31 (!) top tízes eredményt ért el a 2022-es szezonban. Szintén sprintekben eredményes honfitársa, az olasz Giovanni Lonardi, aki nyert már a valenciai egynaposon és az U23-as Giro d’Italián is, a szezon végén visszavonuló Francesco Gavazzi pedig háromhetes szakaszgyőzelemmel is rendelkezik a 2011-es Vueltáról.

Fetter Erik a 2021-es Tour de Hongrie-n

A csapatban már-már hagyománynak tekinthető, hogy felbukkan egy-két magyar versenyző. A klubban jelenleg is teker honfitársunk: a kétszeres regnáló magyar időfutam-bajnok, Fetter Erik. Erik 2020-ban csatlakozott az olasz együtteshez, melynek színeiben 2022-ben részt vehetett a Budapestről rajtoló Giro d’Italián is! Legnagyobb sikerei közé tartozik a 2021-es szakaszgyőzelme a Tour du Limousin-on (2.1), illetve két negyedik hely az U23-as Európa-bajnokságon.

Erik eddig kétszer vett részt a Tour de Hongrie-n: 2019-ben a 17. helyen zárt, két évvel később pedig egy bukás miatt bár összetett esélyét elvesztette, ám sérülten is tizenegyedikként ért fel a Kékestető csúcsára. Az egyelőre kérdéses, láthatjuk-e idén a mezőnyben – könnyen lehet ugyanis, hogy a Giro d’Italián lesz jelenése.

Dina Márton fehér trikóban a 2022-es Tour de Hongrie-n

2019 és 2022 között egy másik hazai versenyző, Dina Márton is a Kometa színeit erősítette, ráadásul a csapat történetének egyik legnagyobb sikerét érte el, amikor 2. lett a 2019-es Tour de Hongrie-n! Az említett időszakban Marci is megjárta az olasz háromhetest: 2021-ben teljesítette a Giro d’Italiát.

Matteo Moschetti győz a 2018-as Tour de Hongrie székesfehérvári befutóján

A Kometa fennállása óta az összes Tour de Hongrie-n részt vett: 2023-ban már hatodik alkalommal érkeznek hazánkba. 2018-ban rögtön remekül nyitottak: Matteo Moschetti második lett a keszthelyi sprintben, majd másnap Székesfehérváron győzni tudott. Később Kazincbarcikán is felállhatott a pódiumra, így második lett a pontversenyben Manuel Belletti mögött.

A 2019-es Tour de Hongrie összetett dobogója (balról jobbra): Dina Márton (Kometa), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Valter Attila (CCC Team)

Egy évvel később jött Dina Márton nagy szezonja: az összetett második helye mellett Marci a legjobb magyar versenyzőnek járó fehér trikót is begyűjtötte. Az azóta Giro-szakaszgyőzelemmel is rendelkező Stefano Oldani, Antonio Puppio, Michele Gazzoli, illetve az olasz háromhetes rózsaszín trikóját tavaly magára öltő Juan Pedro López egyaránt szereztek top 10-es helyezéseket ezen a Touron!

2020-ban Diego Pablo Sevilla, 2021-ben Luca Pacioni, 2022-ben pedig David Martin zárt az első tíz között egy-egy etapon, tavaly ráadásul egy újabb trikós is hazavihettek: Dina Marci duplázott a magyar versenyzők összevetésében, így ismét ő ölthette magára a fehér mezt.