logo
blog single

Epronex - Hungary Cycling Team (HUN, CT)

Kategória: Continental Team (CT)
Világranglista helyezés (2022): -

Részvételek: 2 (először: 2016)
Legutóbbi részvétel: 2017

Szakaszgyőzelmek: 0

  • Legjobb eredmény: 9. hely (Patrick Dolleschal, 2016, 2. és 3. szakasz)

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb eredmény: 27. hely (Simon Péter, 2016)

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://teamepronex.com/
Facebook: https://www.facebook.com/epronexhungary/
Instagram: https://www.instagram.com/epronexhungary/
Twitter: https://twitter.com/epronex

Harmadszor indul nálunk az Epronex – Hungary Cycling Team, mely 2019 óta az első hazai kontinentális együttes lesz a Magyar Körversenyen!

Magyarországnak és a magyar kerékpársportnak utoljára négy éve volt profi kerékpáros egyesülete. A Pannon Cycling Team csapatát ekkor a Szabó Miklós, Dina Dániel, Orosz Gergő, Filutás Viktor, Fetter Erik, Szatmáry András és Móricz Dániel képviselték a Tour de Hongrie-n. Egy évvel korábban még a Pannont erősítette versenyünk 2020-as győztese, Valter Attila és a 2019-es ezüstérmes, Dina Márton is.

2023-ban aztán végre megtörtént az áttörés: az Epronex – Hungary Cycling Team megkapta a Continental Team státuszt, ezáltal pedig a jogosultságot a .1 és .Pro besorolású versenyeken való részvételre! A szintlépés kiemelten fontos volt a magyar kerékpársport számára, hiszen a hazai versenyzők számára a kontinentális csapatok potenciális hidat képeznek az amatőr klubok és a legnagyobb profi egyesületek között.

Az Epronexet 2016-ban alapították, a korai célok között pedig a regionális versenyeken való sikeres szereplés, illetve az UCI-versenyeken való debütálás szerepelt. A csapat első igazán sikeres szezonja a 2019-es volt, amikor a magyar bajnoki trikót is megszerezték a férfi országúti mezőnyversenyben Szarka Gergely révén, de győztek a női és a férfi hegyi bajnokságon, illetve a kritérium ob-n is! Csapatukat erősítette ekkor az a Lovassy Krisztián, aki a Tour de Hongrie 3a szakaszán a magyar válogatott színeiben etapgyőzelmet ünnepelhetett.

A következő nagy mérföldkő 2021-ben jött el a csapat életében, amikor Rózsa Balázs megszerezte a Bolgár Körverseny ponttrikóját. Ez volt az első alkalom az elmúlt tíz évben, hogy magyar versenyző magyar csapatban megkülönböztető mezt szerzett egy UCI versenyen. A sikereknek köszönhetően 2022-ben a csapat már nyolc nemzetközileg is jegyzett többnaposon is részt vehetett, ráadásul ötször is dobogóra állhatott. A csapat legnagyobb sztárja, Karl Ádám az In the footsteps of the Romans nevű, 2.2-es verseny második szakaszán győzni is tudott, ezzel szállítva a klub első UCI-etapgyőzelmét. Karl Ádi harmadikként végzett a bolgár viadal összetettjében, de a Gemenc Kupán egyszer, a Székely Körversenyen pedig kétszer is a legjobb három közt zárt. Istlstekker Zsolt is megszerezte pályafutása első UCI-dobogóját: második lett a Dookoła Mazowsza záró szakaszán.

Az Epronex 2023-as keretét tizenegy magyar és két légiós alkotja. Az osztrák Patrick Dolleschal az alapítás óta a csapat színeit képviseli, Byron Munton pedig nem ismeretlen a nemzetközi kerékpársport számára: ő 2022 dél-afrikai időfutambajnoka. A hazai fronton Karl Ádám a legeredményesebb versenyző: már négyszer is a legjobb tíz között végzett a Tour de Hongrie-n, legjobbja egy hatodik hely a 2019-es tiszafüredi befutón.

Az Epronex a 2016-os Tour de Hongrie csapatbemutatóján

Az Epronex korábban kétszer is részt vehetett a Tour de Hongrie-n. 2016-ban a Simon Péter, Patrick Dolleschal, Popovics Gergely, Kriván András, Kiss Gergely, Sagát Artúr összeállítású hatos vágott neki a Magyar Körnek, legjobb eredményeiket pedig az osztrák légiós szállította: kilencedik lett a siófoki és a karcagi sprintben is. Összetettben Simon Péter szerezte meg a legelőkelőbb pozíciót, miután a 27. helyen értékelték a végelszámolásnál.

Egy évvel később Solymosi Márton és Ábrók Norbert csatlakozott, a Simon, Dolleschal, Kriván, Kiss négyeshez. Ábrók Siófokon csaknem az első tízbe is be tudott férkőzni a kaotikus sprintben (12. hely), a csapatnak azonban nem sok sikerélmény jutott a már ProTeamet is felsorakoztató mezőnyben.

 

2023-ban minden eddiginél erősebb kerettel vághat neki a Magyar Körversenynek az Epronex. A csapat előzetes rajtlistáján természetesen helyet kapott a top tízes sprintekre hajtó Karl Ádám, de itt lehet például 2014 magyar bajnoka, Rózsa Balázs is, aki 2016-ban legjobb magyarként zárt a TdH-n, idén pedig már hetedik szereplésére készülhet.

Egy másik korábbi magyar bajnoki mezes versenyző is készülhet a rajtra: ő Szarka Gergely, aki három évnyi légióskodás után idén tért vissza az Epronexhez.

Zsinórban ötödik Tour de Hongrie-ján állhat rajthoz Orosz Gergő, aki a Cross Team Legendre csapatától érkezett. A 23 éves versenyző kétszer zárt eddig a legjobb húsz között, legjobb eredménye egy 17. hely 2020-ból. A rutinos Solymosi Márton szintén túl van már négy Magyar Körön, idén pedig ismét nekifeszülhet a megmérettetésnek.

A sok tapasztalt róka mellett TdH-debütáláson eshet át a mindössze 19 éves Árvai Kristóf, aki tavaly tűnt fel igazán a tehetségkutatók számára: harmadik lett a fiatalok összevetésében a Székely Körversenyen, a szerb körön pedig egy hatodik és egy nyolcadik helyet is fel tudott mutatni.