logo
blog single

Magyar Válogatott (HUN, NAT)

Kategória: Nemzeti Válogatott (NAT)
Világranglista helyezés: -

Részvételek: 43 (először: 1925)
Legutóbbi részvétel: 2022

Szakaszgyőzelmek: 3

  • 1937, 2. szakasz (Szeged-Debrecen): Liszkay István
  • 1937, 3. szakasz (Debrecen-Budapest): Karaki Zoltán
  • 2019, 3a. szakasz (Kazincbarcika - Tiszafüred): Lovassy Krisztián

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 2. hely (Liszkay István, 1934)

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://bringasport.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/bringasport
Instagram: https://www.instagram.com/bringasport/
Twitter: https://twitter.com/bringasport

A Tour de Hongrie 2023-ban is elképzelhetetlen lenne a magyar válogatott nélkül. Dér Zsolt szövetségi kapitány kerete ezúttal is bizonyítási lehetőséget adhat a profi kerékpársportba berobbanni vágyó hazaiaknak.

A 44. Magyar Körverseny mezőnyében vélhetően 17 hazai bringással találkozhatunk majd. Az Epronexben hat (az előzetes rajtlista alapján Karl Ádám, Rózsa Balázs, Szarka Gergely, Orosz Gergő, Solymosi Márton, Árvai Kristóf), a Sofer – Savini Due csapatában kettő (Lepold Zoltán Antal, Móré-Gosselin Olivier), a Human Powered Health (Peák Barnabás), az ATT Invesments (Dina Márton) és a Team Novo Nordisk (Kusztor Péter) sorában egy-egy honfitársunk érkezhet a mezőnybe. A felsorolást a válogatott hatosa teszi teljessé.

A magyar válogatott keretének névsora csak később lesz nyilvános, így addig csak találgatni tudunk az érkezők kilétét illetően. Fontos, hogy olyan csapatból nem érkezhet versenyző a válogatottba, mely egyébként részt vesz a viadalon, így az Epronex kimaradói a címeres trikóban sem lehetnek ott a rajtnál. Szintén hiányzóként számolhatunk versenyünk 2020-as győztesével, Valter Attilával is, a Jumbo-Visma csapatának programjából ugyanis idén kimarad a Tour de Hongrie – a korábbi Giro d’Italia rózsaszín trikósnak más feladatai lesznek az idei szezonra. Ennél örömtelibb hír lehet Fetter Erik hiányzása, aki vélhetően az olasz háromhetesen lesz érdekelt az EOLO – Kometa színeiben.

Filutás Viktor a 2022-es Tour de Hongrie-n

Kerettagként jöhet számításba ugyanakkor Filutás Viktor, akinek csapata, a lengyel HRE Mazowsze Serce Polski szerepelt a Tour de Hongrie előzetes rajtlistáján, végül azonban nem tudott megfelelni a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) ProSeries versenyekre vonatkozó részvételi feltételeinek. Filutás kétszeres magyar bajnok mezőnyversenyben, idén már nyolcadik Magyar Körversenyén állhatna rajthoz.

A válogatott 2022-as keretéből a regnáló U23-as időfutam-bajnok Szijártó Zétény beválogatható idén is. Az utóbbi években láthattuk már válogatott mezben az olasz Solme – Olmóban tekerő Hrenkó Norbertet, a három Tour de Hongrie-n is résztvevő Szatmáry Andrást, vagy versenyünk 2021-es fehér trikósát, az Androni – Giocattoli színeiben is megforduló háromszoros magyar bajnokot, Pelikán Jánost is.

A magyar nemzeti csapat a Tour de Hongrie újkori történetében hatodszor lehet ott a rajtnál – a verseny 2018-as szintlépésével kerültek be a körforgásba –, a verseny hőskorában azonban szinte minden évben találkozhattunk a csapattal. Sőt: bizonyos években A, B és C válogatott is bizonyítási lehetőséget kapott! Az 1930-as években kifejezetten jól ment a válogatott menőinek: 1934-ben Liszkay István másodikként zárt az összetettben, 1937-ben pedig két győzelmet is a jegyeztek Karaki Zoltánnak és Liszkay-nak köszönhetően. Az „A” válogatott háromszor (1933, 1934, 1937) a „B” válogatott pedig egyszer (1932) a csapatversenyben is diadalmaskodott!

Lovassy Krisztián Tour de Hongrie szakaszgyőzelme Tiszafüreden (2019, 3a szakasz)

Az elmúlt tíz évben a nemzeti csapat legnagyobb sikerét Lovassy Krisztián szállította, aki 2019-ben szökésből tudott győzni a 3a szakasz tiszafüredi befutóján. Karl Ádám négyszer is a legjobb tíz közé tudta sprintelni magát egy-egy befutónál – legjobbja egy hatodik hely 2019-ből –, ráadásul a legjobb összetett helyezés is az ő nevéhez fűződik (33. hely, 2018).