logo
blog single

BORA - hansgrohe (GER, WT)

Kategória: WorldTeam (WT)
Világranglista helyezés (2022): 4.

Részvételek: 2 (először: 2021)
Legutóbbi részvétel: 2022

Szakaszgyőzelmek: 1

  • 2021, 2. szakasz (Balatonfüred - Nagykanizsa): Jordi Meeus

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 8. hely (Patrick Konrad, 2022)

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://www.bora-hansgrohe.com/en
Facebook: https://www.facebook.com/Borahansgroheofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/borahansgrohe/
Twitter: https://twitter.com/BORAhansgrohe

A 2023-as Tour de Hongrie csapatait bemutató sorozatunkat egy igazi nagyágyúval folytatjuk: zsinórban harmadszor érkezik Magyarországra a német WorldTeam, a BORA – hansgrohe!

A német együttes 2010-ben Team NetApp néven debütált kontinentális klubként, majd néhány év leforgása alatt berobbant a nemzetközi elitbe. Mindössze két év alatt eljutottak a Giro d’Italiáig, a BORA – hansgrohe szponzorpáros összeállásával és a háromszoros világbajnok Peter Sagan érkezésével pedig 2017-ben már a WorldTeamek sorában tisztelhettük a csapatot.

A keretet az elmúlt 12 évben Sagan mellett olyan világsztárok erősítették, mint a tíz háromhetes szakaszgyőzelemmel rendelkező Sam Bennett, az olimpiai bronzérmes és kétszeres Tour de France hegyi trikós lengyel Rafal Majka, vagy a négyszeres Grand Tour-etapgyőztes sprinterklasszis Pascal Ackermann. A csapat 2022-ben első háromhetes győzelmét is megszerezte: Veronában az ausztrál Jai Hindley húzhatta magára a Giro d’Italia rózsaszín trikóját.

Jordi Meeus győzelme Nagykanizsán (2021, fotó: Vanik Zoltán)

A BORA már harmadik alkalommal lesz tagja a Magyar Körverseny mezőnyének. 2021-ban a belga Jordi Meeus révén keltettek feltűnést: a gyorslábú sprinter Kaposváron harmadikként zárt, a nagykanizsai befutónál pedig senki sem bizonyult gyorsabbnak nála – ezzel az összetett vezetéssel járó sárga trikót is felvehette!

2022-ben a britek pályakerékpáros olimpiai bajnoka, Matthew Walls próbálkozott a bravúr megismétlésével, ám székesfehérvári harmadik hely után nem sok babér termett számára a kiemelkedően erős sprintermezőnyben. A hegyekben jobban mutatott a BORA: a királyszakaszt végig irányították a németek, a Kékestetőn azonban a Giro d’Italián kétszer is a legjobb tízben záró klasszis hegyimenőjük, Patrick Konrad nem tudta tartani a lépést a legjobbakkal. Az osztrák kilencedikként zárt az etapon, és nyolcadik lett az összetettben.

A csapat 2023-as kerete is hemzseg a világsztároktól: Bennett, Konrad, Hindley és Walls mellett olyan nevek erősítik a németeket, mint a sokoldalú, Liége-Bastogne-Liége-győztes Bob Jungels, a Vuelta-szakaszgyőztes Danny van Poppel, a Párizs – Nizza összetettjét két alkalommal is elhódító Maximilian Schachmann, a Romandiai Körversenyen diadalmaskodó, Girón és Tour de France-on is a legjobb ötben záró Alekszandr Vlaszov vagy a Katalán Körverseny címvédője, Sergio Higuita.

Az átigazolási időszak csendesen telt a BORA-nál: három érkező (Bob Jungels, Nico Denz és Florian Lipowitz) mellett négyen intettek búcsút a csapatnak. Az észt sprinter, Martin Laas távozása mellett a 2020-as rendhagyó, őszi Giro d’Italián harmadikként végző Wilco Kelderman a Jumbo-Vismához igazolt, az osztrák hegyimenő Felix Grossschartnerre az UAE Team Emirates csapott le, honfitársát, Lukas Pöstlbergert pedig a Team Jayco AlUla szerződtette. A keret magja ugyanakkor egyben maradt, így az UCI világranglista 4. helyezettje 2023-ban is a legnagyobb versenyek elsőségéért száll harcba. A csapat célja a Tour de Hongrie-n sem lehet más, mint a lehető legtöbb trikó és szakaszgyőzelem elhódítása.